mandag 26. september 2011

I dag skjedde det...

Infotid: En lærer strekker hånda i været og forteller at det har blitt et stort problem med at både Face book og mobiltelefoner brukes i timene og de brukes til å jukse under prøver. En annen lærer kan bekrefte at det stemmer. Han har hatt undervisning med en elev og det var ikke vanskelig å se at det var veeeldig mange som var pålogget i timen… Hva skal vi gjøre? Kan vi ikke bare stoppe tilgangen når vi har prøver? Vi kan sette opp ei kurv og samle inn alle mobiltelefoner når skoledagen starter. Men, da får vi jo problemer om noen telefoner forsvinner eller blir ødelagt i løpet av dagen.
Det er ikke tvil om at lærerne opplever dette som problematisk. Forslagene til løsning vil jo gi umiddelbar virkning i forhold til det opplevde problemet. Men om digitale hjelpemiddel er kommet for å bli. Sett at det ikke finnes noen vei tilbake. Sett at vi faktisk må forholde oss til at Trondheim kommune faktisk ikke vil stenge nettilgangen. Løsningen bør jo ivareta både elevenes behov for å bruke de digitale mediene, den bør redusere lærernes frustrasjon, den bør sikre fokus på læring. Hvordan skal vi da gå fram for å løse dette problemet? Hvor skal skolelederen starte for å kunne finne en løsning på denne utfordringen?

4 kommentarer:

  1. Ikke enkelt dette, men her er noen forslag.

    1) Innfør basisregel for bruk av PC. PC er lukket ved start av timen. Lærer styrer når PC åpnes og lukkes (bærbare PCer).Mobil pakket bort ved start av timen. Kjør det som rituale i starten av hver time slik at det sitter.


    2) Bruks prøveformer som gjør det vanskelig å jukse som muntlige prøver

    SvarSlett
  2. Oddgeir peker på viktige momenter. Jeg ville ha invitert elevene (f. eks. elevrådet) til å delta i utforming av regelverket. Ansvarliggjør elevene. Da blir det lettere å håndheve regler. Kanskje blir de bedre også.

    SvarSlett
  3. I tillegg til det overstående kommentarene, kan jeg gi deg ett tips. Ikke begynn å samle inn mobiltelefonene i en egen kurv eller lignende... Elevene tar bare med seg en gammel telefon på skolen som de legger i kurven, mens den telefonen de egentlig bruker er i lomma fortsatt:-) Dette sier jeg av egen erfaring på egen skole...

    SvarSlett
  4. Hos oss blir mobiltelefoner konfiskert hvis de brukes i timene. Den skal ligge på kontoret til foresatte kommer å henter den. En policy som er utfordrende på flere måter: Den signaliserer at mobiler er et onde for undervisninga, ikke en ressurs. I tillegg skaper den mye misnøye. Og den stiller høye krav til lærernes lojalitet og prinsippfasthet. Om ti år vil nok denne regelen være utenkelig.

    SvarSlett